Maastricht, CPO SphinxTuin

SPHINXTUIN is een initiatief voor het ontwerpen en bouwen van een modern woonwerk-complex in de binnenstad van Maastricht.

 

Er wordt gebruik gemaakt van de CPO-methode: collectief particulier opdrachtgeverschap, om de woonambities zo goed mogelijk te realiseren.

 

In het hoofdgebouw komen 29 appartementen van diverse omvang (van 55 tot 200 m2 gebruiksoppervlak) en een gezamenlijke ruimte, waarbij toekomstige bewoners zelf de indeling gaan bepalen.

Annex komt een vijftal 'townhouses'. Deze zijn nog in verkoop!

Diverse gemeenschappelijke voorzieningen maken deel uit van het programma: een ontmoetingsruimte, gastenkamers, een gezamenlijke binnentuin en de optie om deel te nemen aan een car-sharing-programma.

  • Website:www.sphinxtuin.nl
  • BVO:5743 m2
  • Plaats:Maastricht
  • Start bouw:30 augustus 2018
  • Oplevering:19 maart 2020
  • Opdrachtgever:CPO

Unieke pilot Burgergestuurd Bouwen

Donderdag 30 augustus was het startschot voor de bouw van het SphinxTuin-complex, nieuw voor Maastricht als CPO-project. Het zal tevens de eerste nieuwbouw zijn van het snelgroeiende Sphinxkwartier op het terrein van de voormalige sanitair-fabriek.

 

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, een innovatieve ontwikkel- en bouwvorm waarbij de toekomstige bewoners van meet af aan de regie voeren over hun eigen woning.

 

De Sphinxtuiners hebben in nauwe samenwerking met architect Mathieu Bruls en aannemer Smeets Bouw de ontwikkeling van het project mee begeleid, het eigen appartement ingedeeld en het project voorgefinancierd. SphinxTuin is voor de gemeente Maastricht een pilot met burgergestuurd bouwen, net als het collega-project Les Mouleurs, dat naast SphinxTuin zal worden gerealiseerd. Ook de gemeenteraad en het college van B&W hebben zich van harte achter het initiatief geschaard.