11 december 2019

Stenen gestapeld, nu samen leven

 

Tien jaar slopen van oude gebouwen en vervolgens meteen weer opnieuw bouwen in wijk Horst te Berkel. Onderin de Horster wijk anno nu.

© Mijntje wismans, Gé hirdes, Bart Coenders en mara van den oetelaar

 

ACHTERGROND HOF TE BERKEL

 

De stenen van Hof te Berkel in Horst zijn in tien jaar tijd gestapeld. Jong en oud zijn in (zorg) appartementen en (koop)huizen getrokken. Tijd voor de volgende stap: samen leven in deze moderne woonwijk.

 

DOOR ANGELA JANSSENS

 

Zorgappartementen en groepswoningen voor (dementerende) ouderen van De Zorggroep. Groepswoningen voor cliënten van Dichterbij. Sociale huurwoningen, koopwoningen met prijzen van 175.000 euro tot 430.000 euro. Appartementen, vrije kavels, levensloopbestendige- en grondgebonden woningen voor senioren, starters en (jonge) gezinnen. Ze zijn allemaal te vinden op het stuk grond van vier hectare dat Hof te Berkel heet en dat ruwweg achter het Gasthoês in Horst ligt. In 2000 stond op dit terrein behalve verzorgingshuis Berkele Heem onder meer het vroegere Sint Antoniusziekenhuis annex verpleeghuis Elzenhorst. Een zorgcomplex waar in een ver verleden nog nonnen de dienst uitmaakten. Tien jaar geleden liepen medewerkers van De Zorggroep er in witte jassen door lange, witte gangen om dementerende ouderen in hun kleine kamertjes te verzorgen.

„Het was allemaal naar binnen toe gekeerd, erg gesloten", zegt Ron van de Molengraft van De Zorggroep. De Horster wethouder Bob Vostermans herinnert zich een sterk verouderd zorgterrein met veel beton dat letterlijk met de rug naar Horst gekeerd stond.
Uiteindelijk hebben gemeente, De Zorggroep, Wonen Limburg en CRA Vastgoed hier een nieuwe wijk gebouwd met in totaal 197 woningen in verschillende gebouwen die met de voorkant aan allerlei pleintjes liggen. Een wandeling door Hof te Berkel leert dat er wellicht nog wat groen ontbreekt. En dat het goed is dat het laatste, verouderde blok met huurhuisjes snel wordt gesloopt omdat ze gewoonweg niet meer in deze nieuwbouwwijk passen. De mix van oud en jong wordt verder niet alleen zichtbaar dankzij de speeltoestellen en de bankjes die op de pleintjes staan. Hof te Berkel is een wijk waar op de ene hoek een stel oudere dames vanachter een raam vrolijk zwaaien naar voorbijgangers en waar op de andere hoek een geboortebord tegen een starterswoning staat. Op centrale parkeerplaatsen worden rolstoelers uit taxibusjes geduwd en halen andere bewoners tegelijkertijd de boodschappen uit hun auto.
Vostermans: „We hebben de afgelopen tien jaar constant overlegd met bewoners, omdat we een wijk wilden bouwen die voldoet aan ieders behoeften. Uiteindelijk zijn er discussies gevoerd over een Mariabeeld en over een dierenweide. Ik bedoel: als dat de discussiepunten zijn, is er goed overlegd." Toch is Hof te Berkel nog lang niet af, zegt Van de Molengraft. „De stenen zijn gestapeld, maar we staan pas aan het begin. De bewoners van de wijk zijn zich aan het settelen. Nu moeten ze hier samen gaan leven."

Signering van het symposium Hof te Berkel